yusufultraman.com: blog //]]>
Memaparkan catatan dengan label blog. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label blog. Papar semua catatan

Ahad, Oktober 10, 2010

Ketinggian dan kemuliaan seseorang manusia bukan diukur berdasarkan kekayaan, pangkat atau keturunan yang dimilikinya

Ketinggian dan kemuliaan seseorang manusia bukan diukur berdasarkan kekayaan, pangkat atau keturunan yang dimilikinya

Hawa nafsu dorong penyakit hati

KETINGGIAN dan kemuliaan seseorang manusia menurut Islam bukan diukur berdasarkan kekayaan, pangkat atau keturunan yang dimilikinya.

Rasulullah SAW menjelaskan perkara ini ketika ditanya seorang sahabat bahawasanya: “Wahai Rasulullah, siapakah di kalangan manusia yang terbaik? Lalu baginda menyatakan: “Orang mukmin yang bersih hatinya.” Namun ditanya sekali lagi: “Apakah maksud orang yang bersih hatinya?” Rasulullah SAW terus menyatakan: “Orang yang bertakwa serta bersih hati adalah mereka yang tidak menderhaka, bersifat khianat, dendam dan dengki dalam dirinya.” (Riwayat Ibnu Majjah) Seseorang yang tipis dan tidak kuat imannya akan mudah dihinggapi penyakit hati, kerana penyakit ini muncul daripada dorongan hawa nafsu yang jahat dan hasil godaan syaitan yang sentiasa ingin menyesatkan manusia.

Berdasarkan penjelasan Rasulullah SAW itu, sesungguhnya diketahui bahawa Islam sangat mencela sifat hasad dengki sesama manusia.

Sifat ini biasanya lahir daripada seseorang yang tidak menyenangi sesuatu kelebihan atau nikmat yang ada pada orang lain.

Lantaran apa yang dicita-citakan untuk menjadi seperti orang lain tidak tercapai yang timbul ialah menaruh sifat irihati dan dengki terhadap golongan yang lebih beruntung daripada mereka.

Lebih membimbangkan lagi, sifat dengki ini boleh membawa seseorang kepada perlakuan tidak adil atau berlaku zalim terhadap sesama manusia.

Ini jelas dalam sabda Rasulullah SAW bahawasanya: “Jauhkan diri kamu daripada hasad dengki, sesungguhnya hasad merosakkan amalan kebaikan sebagaimana api memakan kayu kering.” Sementara itu, sifat khianat boleh dianggap sebagai teman akrab dengan penyakit dengki kerana kedua-duanya lahir daripada hati manusia yang kotor lantaran sangat lemah keimanannya.

Ia termasuk dalam golongan orang munafik seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tanda orang munafik ada tiga, apabila berbicara ia berdusta, apabila berjanji dia mungkiri, apabila diamanahkan dia khianat.” Selain itu, dalam menghadapi kehidupan ini, umat Islam hendaklah menjauhi sifat takbur dan sombong kerana ia satu daripada sifat tercela dan dibenci oleh Allah SWT.

Seseorang yang memiliki sifat takbur dan sombong akan membuat dirinya terlupa sebagai makhluk Allah yang serba lemah lagi banyak kekurangan. Perlu kita sedari, jika kita mempunyai sesuatu kelebihan, ia adalah sebenarnya pinjaman dan datangnya daripada Allah SWT bagi satu tempoh sementara saja.

Pada asalnya sifat sombong adalah sifat iblis yang dulunya diketahui tidak mahu sujud kepada Nabi Adam AS di dalam syurga sebagaimana diperintahkan Allah SWT.

Ini kerana iblis beranggapan dirinya lebih mulia dan hebat lantaran asal kewujudannya dari api, sementara Nabi Adam pula dari tanah.

Jelas di sini, sifat-sifat tercela ini apabila wujud dalam sesebuah masyarakat, ia bukan hanya akan membawa kerosakan, malah orang yang bersifat demikian pun turut menerima padahnya.

Firman Allah dalam surah Al-Baqarah, ayat 195 yang bermaksud: “… Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu bahaya kebinasaan dengan sikap bakhil, dan baikilah dengan sebaik-baiknya segala usaha dan perbuatan kamu, kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.” Oleh itu, sama-samalah kita menyucikan hati dengan menghindari sifat berkenaan supaya sama-sama beroleh rahmat daripada Allah SWT.

sumber-metro

Jumaat, Ogos 27, 2010

Warning: Visiting this site may harm your computer! (malware)

Warning: Visiting this site may harm your computer! (malware)


salam..selamat malam semua
sorry aku tak dapat masuk banyak blog sebab kes malware ni.
tak silap aku ni dari gengblogger..kat situ pon tulis dari sana..
apa yang perlu korang buat cuma buang banner/logo GB..bila dah ok nanti
pasang la balik..bukan suruh buang selamanya..hehe
sekian..iklan ini tiada tajaan dari mana2 pihak..harap maklum.

Khamis, Jun 10, 2010

Ahad, Mei 23, 2010

Ramalan page rank

Ramalan page rank

Tadi ke blog sis dahlia tengok dia ramal blog dia.
rasa nak ramal jugak la..
hasilnya 4.09/10..kira dalam page rank 4 la kot..
tapi tu la bukan kenyataan lagi,ramalan semata2..
jadi tunggu dan lihat jela nanti..


Sabtu, Mei 22, 2010

Cara pasang google analytics

Cara pasang google analytics

Google Analytics is the enterprise-class web analytics solution that gives you rich insights into your website traffic and marketing effectiveness. Powerful, flexible and easy-to-use features now let you see and analyze your traffic data in an entirely new way. With Google Analytics, you're more prepared to write better-targeted ads, strengthen your marketing initiatives and create higher converting websites.

1.pergi ke Google Analytics

2.masukkan email dan password

3.ikut contoh dibawah

4.ikut contoh dibawah
5.ikut contoh dibawah

6.ikut contoh dibawah

7.copy dan paste code tersebut di html/javascript.

8.pergi ke add gadget.
masukkan code diatas

9.siap




Khamis, Mei 20, 2010

Mencari trafik ibarat mencari ikan di sungai

Mencari trafik ibarat mencari ikan di sungai

Mencari trafik ibarat mencari ikan di sungai
sesuai tak tajuk ni?
kalau ke sungai nak tangkap ikan dengan tangan mesti xkan dapat
mesti kena ada alternatif lain contoh jala ke pukat ke apa ke..
sama jugak dengan trafik
tak kan nak harapkan bw je?
so kena la ada alternatif jugak..ping ke,join forum ke...facebook ke
sebar je kat mana-mana pon...kat tiang elektrik pon ok..haha
kena pbagaikan aliran trafik..bw 1oo,search engines ckit dan tempat2 lain ckit
lama2 banyak la kot..tu pon ada kot jugak.
setahun layan blog baru sekali visitor lebih 400..461,hampir2 500
kalau macam ni macam mana nak lawan sis dahlia tu..haha
uncle ada bagitau dia target 6 tahun dialam blog ni tuk popular..
anda pulak bagaimana?

Isnin, Mei 03, 2010

Khamis, April 29, 2010

Sabtu, April 24, 2010

Setahun ultraman_88

Setahun ultraman_88

salam semua
sedar tak sedar sudah setahun usia blog saya ni..ia dibina pada bulan 4 tahun 2009..first of all,saya nak ucapkan thanks pada semua yang membaca blog saya ini..

hmm...saya belajar buat blog ini pun berpandukan dari youtube..
xda sapa pun yang mengajar atau membimbing saya membuat blog ini...dengan perasaan ingin mencuba saya inilah lahirnya blog 'ultraman_88' nie..nickname zaman layan mirc dulu..

melalui blog ini juga saya banyak mperolehi ilmu...banyak benda2 dan info2 baru yang saya dapat dari alam blog nie.. selain itu, saya juga dapat menambah kenalan melalui blog sy nie.. saya juga dpt berkongsi apa yang saya tahu kepada anda semua..

anyway thanks lah sebab sudi juga anda semua melayari blog saya nie..hidup blogger!!!


Khamis, April 22, 2010

Rahsia trafik paling junam dibongkar

Rahsia trafik paling junam dibongkar

salam semua
semalam saya jalan-jalan ke blog sis dahlia terbaca bab Rahsia trafik paling mantap semalam dibongkar!.kali ni saya nak bongkarkan rahsia trafik paling junam plak.Ramai yang tidak bongkar kes ni jadi dengan senang hati saya bongkarkan.senang saja kalau nak junamkannye cuma korang tak payah update dan tak payah tengok blog..cuba lihat trafik blog saya tu..
itu la hasilnya..hehe..sekarang rahsia telah dibongkarkan.

Rabu, April 21, 2010

Apa itu Evangelist di akaun nuffnang

Apa itu Evangelist di akaun nuffnang


salam semua..Tadi saja je buka akaun nuff pastu ternampak plak sesuatu yang baru..jom kita tengok apa itu Evangelist..bila dibaca macam menarik juga..

What is the Evangelist program?

The Evangelist program allows you to connect with your favourite brands like never before! Sign up as an ‘Angel’ for a particular brand, and you’ll get updates on the latest and greatest coming from the brand. Be an Angel, and you’ll be part of an exclusive community, and enjoy the perks that come with it. Promotions? You’ll be the first to know. Community events? You’re the first in line for invites. Sharing your love for a brand has never been more fun!

FAQ

1. How do I sign up for the Evangelist Program?
Once you’ve logged in to your Nuffnang account, you’ll see an ‘Evangelist’ tab on your dockpanel. Clicking on it will bring you to the Evangelist program main page, where you’ll see a list of all the participating brands. You can then choose which brands you would like to follow. Please note that this is only open to Nuffnang Glitterati members.

2. What will happen when I sign up as an Angel for a particular brand?
You’ll be updated on any promotions, events or other exclusive offers that the brands you’re following have to offer!

3. Can I be an Angel for all of the participating brands?
You can only be an Angel of one brand from each category.

4. I don’t want to evangelise brand X any more. How do I stop from evangelising?
From the Evangelist program main page, click on the brand that you wish to stop evangelising, and it’ll bring you to the brand page. Click on the ‘Stop Evangelising’ button at the top left corner, and you wont be an angel for that particular brand anymore.

5. I’ve signed up as an Angel for a brand from X category, but I would like to be an Angel for another brand from that category instead. How do I make the switch?
First, you’ll have to stop evangelising for the brand. After that, you can start evangelising to the brand you wish to, but your status will be listed as ‘Pending’. Thus, you will only start receiving updates from them after a two-week buffer period.

6. Do I need to pay to sign up for the Evangelist program?
Nope, we believe that the best things in life are free! :)

7. Am I getting paid to join the Evangelist program?
No, but you’ll get to enjoy exclusive offers from the participating brands only available to Angels!

Rabu, Mac 31, 2010

Buffered Mister Potato edisi ke 3

Buffered Mister Potato edisi ke 3

salam semua..dah 3 hari tak update blog ni..kali ni bab buffered potato..best iklan ni sebab 24jam timbul..sama je macam edisi pertama dengan kedua..kalau tidur pun dalam sejam gitu je.patut la yg edisi kedua x metered lagi rupanya sambung ke edisi ketiga terus..haha..
kiranya semua edisi dapat la..kalau ada edisi keempat harap2 dapat lagi la..haha..sudah lebih ye ultraman nih..gurau je tp kalau dapat tu kira rezeki la kan..hehe..bila dah dapat Buffered ni tunggu apa lg,terus la tekan turbo cari visitor sbb Buffered kira visitor..kalau klik ok juga dapat bonus ctr kot..disebabkan blog ultraman xfemes visitor pun susah nak sampai 200 sehari jadi masuk sikit jela tapi tu pun dah kira bersyukur ok..hidup ni jangan terlalu tamak sangat..haha..slow2 la ye..nuffnang tetap dihati ,lain je bunyi ayatnye..ekeke..kisah lama patut dilupakan...
sekian..

Isnin, Mac 01, 2010

Rabu, Februari 24, 2010

Aku dah curang

Aku dah curang


Tadi dalam pukul 4.30 ptg aku dah curang.hehe.aku apply innity tadi jugak,dalam 5 minit dah dapat.walaupun dapat buffered lg 2 dalam masa 2 hri..Aku curang jugak..Apa risikonye bila curang?yang aku tau semua jadi separuh..potato rm30 jd rm15..semua pun gitu la kot.xpe try sesuatu yang baru.akhir kata maafkanku menduakan mu..wahaha

Isnin, Februari 22, 2010

nuff dah meriah balik

nuff dah meriah balik


raya cina pun dah berlalu..nuff pun dah aktif balik,Buffered pun dah jalan..kira ok la tu..hehe..nk apa lagi

trafik time nuff tido...mungkin raya cina kot..haha..sekarang da meriah balik..
Notification
This is just an example, you can fill it later with your own note.
Done