Kartun Detektif Conan

Detektif Conan (名探偵コナン, Meitantei Konan?) merupakan manga dan anime detektif karya Gosho Aoyama yang diterbitkan dalam majalah Shonen Sunday Mingguan sejak 1994. Syarikat Tora Aman menerbitkan komik manga Detektif Conan dalam Bahasa Melayu bagi pembaca Malaysia.

Versi anime dihasilkan oleh Tokyo Movie Shinsha dan telah menayangkan lebih 450 episod siri televisyen yang masih bersiaran di kaca televisyen Jepun dan 13 buah filem telahpun dihasilkan. Di Malaysia, anime ini disiarkan pada hari Selasa, jam 7:30 malam di TV 3 dan juga di Astro Ceria saluran 611 .

Filem kesepuluh iaitu, Private Eyes' Requiem telah diumumkan penerbitannya pada 15 Disember 2005 dan telah ditayangkan di seluruh tanah air Jepun pada 15 April 2006, yang buat pertama kalinya berada di kedudukan nombor satu di Jepun dan berterusan buat tiga minggu yang seterusnya. Pada 28 Mei 2006, filem ini telah mengaut $25.8 juta.

sumber-wikipedia

8 Ulasan

  1. aku layan gak cerita conan nie walaupun umur aku dah dewasa!

    hahaha

    BalasPadam
  2. sama lah mcm farid..

    I pun layan gak cerita conan ni.. ;)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    MY MOM AND POLYP

    BalasPadam
  3. hehe..sweet suke sgt5 tgok conan..comeiiii..

    ^__^

    BalasPadam
  4. sukasukasuka.kenapa kena suka ek?woaa.

    BalasPadam
  5. love detective conan..visit mine if free k.;D

    BalasPadam
  6. siyes minat gila detctive conan
    tp 2 dy la..nak kumpul buku dy
    jrg jumpa kat kdai buku :D

    BalasPadam
  7. dulu mint...skunk..da kurg...da besa:P

    BalasPadam