Tambahi pahala jauhi Dosa

Hadith :
Daripada Wabisah bin Makbud
Rasulullah saw. Bersabda bermaksud:
“Adakah engkau datang kerana hendak bertanya mengenai kebajikan? Aku menjawab ‘ia’ maka sabdanya lagi mintalah fatwa (pertimbangan) hatimu sendiri, kebajikan itu ialah apa yang membawa ketenangan kepada jiwa dan ketenangan hati. Dosa ialah perasaan bimbang dalam jiwa serta perasaan ragu-ragu didalam dada (hati) sekalipun orang ramai telah memberi fatwa kepadamu dan sekalipun kamu telah diberi fatwa oleh mereka”

Riwayat Ahmad & ad-Darami

Huraian
1. Setiap perbuatan kebaikan atau kebajikan yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan jiwanya menjadi tenang.

2. Orang yang melakukan berbagai kesalahan dan dosa sentiasa berada didalam keadaan serba salah, curiga dan takut diketahui oleh manusia. Ia sentiasa memikirkan bagaimana bentuk pembalasan azab seksa yang akan diterima diakhirat kelak.

3. Amal soleh yang dilakukan oleh seseorang tetap mendapat pahala, manakala kejahatan, penipuan, kemungkaran, dan sebagainya yang dilakukan akan mengundang dosa, dan membawa keresahan jiwa walaupun orang telah memberikan fatwa kepadanya.

sumber-Jabatan Kemajuan Islam Malaysia(jakim)

3 Ulasan

 1. Terima kasih kerana berkongsi ilmu..

  p/s : Buku Untuk Anda

  Tajuk Buku : 300 Hadis Bimbingan Ke arah mencari reda Allah
  Penulis : Zahazan Mohamed & Ahmad Hasan Mohd. Nazam
  Harga : RM 25.90
  Sinopsis : Buku ini telah mengumpulkan 300 hadis sahih yang paling utama yang mencakupi bidang kehi-dupan harian dan disusun mengikut keutamaan tajuk seperti ilmu, beramal, ber-jemaah, hal ehwal Rasu-lullah s.a.w., para sahabat, rukun Islam, rukun iman, solat, al-Quran, puasa, kesihatan, zakat, haji, jihad, doa, zikir, persau-daraan, akhlak, sedekah, komunikasi, pengurusan, pesanan nabi dan sebagainya.

  Daftar PERCUMA dan dapatkan secara 'online' di:-

  www.stormreaders.net/mNasir (copy & paste url ini)

  Buku akan dihantar terus kepada anda secara pos,InsyaAllah

  BalasPadam
 2. selalu berzikir, hapus dosa..

  BalasPadam