Kartun Slam Dunk

Slam Dunk (スラムダンク suramudanku) ialah siri manga Jepun 31 jilid yang dikarang oleh Takehiko Inoue. Ia memaparkan tentang sepasukan bola keranjang dari Sekolah Tinggi Shohoku (Shōhoku). Siri ini terjual sebanyak 100 juta keping di Jepun sahaja.

Siri ini begitu popular sehinggakan banyak remaja-remaja Jepun mulai bermain bola keranjang selepas ia diterbitkan. Inoue juga menggunakan sukan bola keranjang sebagai tema utama dalam dua siri manga yang lain iaitu Buzzer Beater dan Real.

Sebuah siri anime 101 episode telah diterbitkan dan disiarkan ke seluruh Jepun menerusi rangkaian televisyen Animax dan TV Asahi disamping empat filem animasi. Siri anime ini mengikuti jalan cerita dalam manga tetapi tidak menyiarkan aksi-aksi dalam pertandingan peringkat kebangsaan. Filemnya pula adalah jalan cerita berasingan.

sumber-wikipedia

6 Ulasan

  1. Bapak pun suka slum dunk!

    tapi x main basketball sebab x cukup ketinggian..heheh..

    BalasPadam
  2. fav aku nih

    hanamichi sakuragi..hohoh

    BalasPadam
  3. saya pun minat gile ngan filem ni, tapi sayang takde game peringkat kebangsaan kat siri TV, tapi dalam komik masa laman shonan tu memang syok!. tapi hampes tak dapat gi final!. Belajar peraturan dan skill asas mengenai basketball dari kartun ni gak, yang pasti sirinya dah ada dalam koleksi saya, 4 filem sia pun best gak!. Boleh dikatakan obses la dengan siri ni! hehehe..sampai YM aku pun nama Hanamichi Tensai!!! - panjang tak komen?

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  5. perbetulan, siri Anime - bukan filem, satu lagi Sannoh bukan Shonan hehehe

    BalasPadam
  6. best gak citer nih. . .tp cd episod32 aku nye calar lak. . .xtaw pe jd msa episod tu. . .

    BalasPadam