Remaja 16 tahun jadi jutawan muda

NORTHAMPTON - Seorang remaja sekolah di Britain, Christian Owens mencipta sejarah apabila dia berjaya memperoleh kekayaan £1 juta (RM4.9 juta) dalam usia 16 tahun selepas memulakan perniagaannya dua tahun lalu, lapor sebuah akhbar semalam.

Dia yang berasal dari Corby, Northamptonshire di sini mula menjalankan bisnes dengan duit poket sendiri pada usia 14 tahun apabila melancarkan laman web Mac Box Bundle yang menjana perolehan £700,000 (RM3.5 juta).

Owens kemudian menubuhkan syarikat iklan menerusi Internet, Branchr pada 2009 yang memperoleh £500,000 (RM2.5 juta) tahun lalu dan kini turut dilanggani firma bidaan ternama, William Hill serta laman sosial MySpace.

Walaupun sibuk, dia hanya aktif selepas waktu persekolahan dan hari hujung minggu namun Owens kini mampu menggaji lapan pekerja, semuanya orang dewasa serta merancang membuka dua cawangan tahun depan.

Dia yang kini tinggal bersama bapanya yang merupakan pekerja kilang, Julian, 50, dan ibunya, Alison, 43, setiausaha sebuah syarikat, mendapat idea menjadi jutawan muda daripada kisah kejayaan Ketua Eksekutif Apple, Steve Jobs. - Agensi

sumber-kosmo

12 Ulasan

  1. menarik.....n what shall i do..i just need a brilliant idea + some guts to execute it..hmm..lets see

    BalasPadam
  2. memang kaya lar..otak begeliga wat business

    BalasPadam
  3. agak2 aku ade chance tak nk ngorat budak ni hahaha....
    pintar amat seh!

    BalasPadam
  4. pergh!! xyah gi sekolah la 2..;-)..da nampak da cite2 tu..;-)

    BalasPadam
  5. huyoh...dapat add fb die pastu jadi mmbe..best

    BalasPadam
  6. Bijak dgn mengambil inspirasi dari seorg yg telah berjaya menjadi pengasas kpd sebuah syarikat gergasi perkomputeran...1 permulaan yg bagus utk pelajar semuda tue...

    BalasPadam
  7. Insan berfikiran jutawan ni..:)

    BalasPadam
  8. perghh..mude2 lagi da jutwan..sok2 bile da besar billiawan plak ;p

    BalasPadam
  9. huhu...semangat betul remaja tu..dah la jadi jutawan, tapi masih gi sekolah juga...strategi jangka panjang tu..huhuh

    BalasPadam
  10. nak amik die jd adik angkat la...lalala

    BalasPadam
  11. haha..mentang2 dia kaya ang nk wat adik angkat plk..hehe

    BalasPadam